Lietuvos kino istorija - tęsinys

  • 1.
    Įžanga
    0:19:16
  • 2.
    Montažinis propogandinis filmas ir socialistinis filmas
    0:25:32
  • 3.
    Mechaninis baletas 1924 m.
    0:08:34
  • 4.
    Demonstracijos sušaudymas („Spalis“) 1927 m.
    0:08:34
  • 5.
    Sovietinis socrealizimas
    0:24:58


Šioje paskaitoje užbaigėme pažintį su Sovietų kino mokykla, ir palyginome Eizenšteino kūrybą su jo amžininkų kūryba vakaruose. Peržiūrėjome nedidelį epizodą iš Fernando Leger 1924 m. filmo "Ballet Mecanique", kuris kalba apie XIX a. romantizmo susidūrimą su XX a. industrializacija. 

Taip žingsnis po žingsnio priartėjome ir prie Lietuvos kino darbų sovietmečiu, peržiūrėjome epizodus iš filmo "Marytė Melninkaitė". Pasirodo, visos Baltijos respublikos vienu metu kūrė panašaus tipo filmus, ir nors Lietuvoje "Marytė Melninkaitė" buvo įvertinta kaip "pavykęs filmas", Maskvos tonas buvo "šaltokas": "lyginant filmus, skirtus Baltijos šalims, „Marytė“ yra prasčiausias. Pagrindinėms idėjoms išreikšti pasirinktas „agitacinis būdas – atrodo neįtikinamai". Kitas visiems gerai žinomas Lietuvos kino studijos filmas - tai Tadas Blinda. Paradoksalu, kad nepaisant visų istorikų pastangų paaiškinti, kad Tadas Blinda buvo paprastas plėšikas, ir jo įvaizdis yra "implantuotas" mums sovietmečiu, jau nepriklausomoje Lietuvoje kuriami šio filmo tęsiniai, kuriuos rodo per Mindaugo karūnavimo dieną. 

Vertinimų komentarai

Vida
Šis žmogus tiesiog myli tai, ką daro :)

Marija

Virginija
Džiazas - štai kaip galima apibūdinti R. Jankausko paskaitas. Nes improvizacija kartais nuneša lektorių toli nuo pagrindinės temos. Bet tie ekskursai į šalį įdomūs ir svarbūs bendram kontekstui.

Neda

Aleksandra

Lina Marija

1 val. 26 min.
+ Klausimai lektoriui
(4.67/6 Balsai)

Komentarai
6
Peržiūros
91

Ričardas Jankauskas

ricardas jankauskas

Mokytojas

Gimė 1960 12 16 Vilniuje. Baigė Lietuvos Muzikos Akademiją, smuiko specialybę.

Mokymai
49

Back2school, VšĮ

back2school, vsi
Back2school tai projektas skirtas tiems, kas neturėjo galimybės (ar noro) susipažinti su meno istorija mokykloje.